Pierwszy na wigilijnym stole
Odłowy karpi
Pierwszy na wigilijnym stole
MACIEJ SKAWIŃSKI
Producenci i handlowcy zapewniają, że świeżych karpi na święta Bożego Narodzenia nie zabraknie. Jego produkcja od lat utrzymuje się na w miarę stałym poziomie ok. 20 tys. t przy zmniejszającej się rentowności i cenie sprzedaży.
Około 80 proc. całorocznej hodowli karpi jest sprzedawane w grudniu. To wciąż najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Hodowla karpi od lat utrzymuje się na stałym poziomie ok. 20 tys. ton. Rentowność jej jednak systematycznie spada - mówią właściciele gospodarstw rybackich.
Producenci i handlowcy zapewniają, że świeżych karpi na święta Bożego Narodzenia nie zabraknie, a ich cena nie powinna być wyższa niż 7-10 zł za kg. Karp jest popularnym przysmakiem świątecznym również w Niemczech, Austrii i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta