Mimo wszystko opłaca się
Eksport żywności do UE
Mimo wszystko opłaca się
Mimo ochrony celnej, unijnych funduszy pomocowych dla zachodnich producentów żywności i wyśrubowanych norm sanitarnych UE, polska żywność może podbić europejskie stoły - twierdzi Polska Federacja Producentów Żywności (PFFP).
Wczoraj w polskim przedstawicielstwie przy UE królowały m.in. szynka pieczona, kabanos delikatesowy, karczek pieczony, rogale Dobrosławy, ogórki konserwowe Krakus, soki owocowe Helena, musztarda Jerozolimska i piwo Żywiec.
Kilka dni po przełomowej sesji rozmów o liberalizacji polsko-unijnego handlu rolnego najbardziej wydajni polscy producenci chcą skorzystać z możliwości rozwoju eksportu żywności na zachód.
- Byliśmy przeciwni podwyższeniu w ubiegłym roku przez rząd...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta