Letnie jedzenie
Co jeść, by zachować w lecie siłę i urodę
Letnie jedzenie
- W poszukiwaniu witamin
Świeże owoce i warzywa dostarczają nam latem niezbędnych witamin i minerałów
FOT. PIOTR KOWALCZYK
Wakacje wymagają od nas wiele wysiłku. Męczymy się, spędzając aktywnie urlop, osłabiamy organizm wielogodzinnym leżeniem na plaży, wyczerpuje nas praca przy trzydziestostopniowym upale. W lecie człowiek traci wiele witamin i mikroelementów. Aby przetrzymać lato zdrowo, warto zwrócić więcej wagi na to, co jemy.
- Podstawą letniej diety są owoce i warzywa. Świeże i w postaci soków - mówi doktor Ewa Lange z Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. - Nie tylko dlatego, że zawierają dużo wody, ale przede wszystkim dlatego, że są bogate w składniki mineralne, na niedobór których cierpimy w lecie.
- Na przykład sód i potas, które odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego poziomu wody w organizmie, są wydalane z potem. W ten sam sposób tracimy witaminy rozpuszczalne w wodzie (grupę witamin B i witaminę C), które są gwarancją zdrowego wyglądu i odporności.
Kieliszek brandy - tak, nie
Doktor Lange uważa, że twierdzenie, iż wypicie filiżanki kawy lub kieliszka brandy w upał poprawia samopoczucie, to mit. - Te napoje pobudzają organizm na chwilę, ale
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta