Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bez wsparcia

08 lipca 2000 | Ekonomia | LO
źródło: Nieznane

BRANŻA MIĘSNA

Modernizacja nie gwarantuje przetrwania

Bez wsparcia

Agencja Rynku Rolnego półtusze skupuje od wszystkich, a powinna je brać tylko z rzeźni nowocześnie wyposażonych, gdyż mogą one zapewnić 75 proc. ubojów - mówią w zakładach, które na nowoczesne linie ubojowe wydały w ubiegłych 3 latach średnio po 10 mln zł, a teraz wykorzystują je np. w 30 proc. Na zdjęciu: Zakłady Mięsne w Białymstoku

Firmy mięsne jednoczą się, aby być konkurencyjnymi na międzynarodowym rynku. Efektywność tych działań jest słaba, gdyż polskie prawo zbyt wolno podąża za unijnym. Przedłuża się za to działalność zakładów, które nie spełniają nawet norm krajowych.

W ciągu kilku lat ogólna liczba zakładów mięsnych powinna się obniżyć trzykrotnie, w tym rzeźni czterokrotnie, a przetwórni dwukrotnie. Wielu właścicieli firm mięsnych powątpiewa w te prognozy ze względu na słabe egzekwowanie prawa.

Coraz więcej małych i średnich firm modernizuje się lub przygotowuje do wprowadzenia zmian, by...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2056

Spis treści

Media, Internet

Zamów abonament