Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obowiązują od dzisiaj

03 sierpnia 2000 | Prawo | DP

OBOWIĄZUJĄ OD DZISIAJ

  • Przeciw niedoczynności tarczycy
  • Stacje sanitarno-epidemiologiczne
  • Ochrona przeciwpożarowa Przeciw niedoczynności tarczycy

    Obowiązek jodowania soli kuchennej

    W każdym kilogramie soli, jaką kupujemy w sklepie, musi być odpowiednia ilość jodku lub jodanu potasu.

    Wchodzące dziś w życie rozporządzenie ministra zdrowia z 30 czerwca 2000 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych niektórych rodzajów soli (Dz. U. nr 56, poz. 676) to efekt profilaktyki niedoboru jodu w naszych organizmach.

    Akt ten ma dwa paragrafy: pierwszy zabrania produkcji i wprowadzania do obrotu soli przeznaczanej do spożycia przez ludzi, jeśli nie zawiera ona jodku potasu (KI) w ilości 30 +- 10 mg/kg, albo - tu uzupełnienie - jodanu potasu (KIO3) w ilości 39 +- 13 mg/kg. Drugi zabrania stosowania soli jodowanej do przetwórstwa środków spożywczych.

    Niedostatek jodu jest bezpośrednią przyczyną wielu chorób, m.in. wola endemicznego, niedoczynności tarczycy, opóźnienia rozwoju psychofizycznego dzieci i młodzieży. W skrajnych wypadkach wywołuje kretynizm. Ostatnio ujawnił się jeszcze jeden efekt zaniedbań w tej

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2078

Spis treści

Regiony Polski - Dolnośląskie

Zamów abonament