Obowiązują od dzisiaj
- Przeciw niedoczynności tarczycy
- Stacje sanitarno-epidemiologiczne
- Ochrona przeciwpożarowa Przeciw niedoczynności tarczycy
Obowiązek jodowania soli kuchennej
W każdym kilogramie soli, jaką kupujemy w sklepie, musi być odpowiednia ilość jodku lub jodanu potasu.
Wchodzące dziś w życie rozporządzenie ministra zdrowia z 30 czerwca 2000 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych niektórych rodzajów soli (Dz. U. nr 56, poz. 676) to efekt profilaktyki niedoboru jodu w naszych organizmach.
Akt ten ma dwa paragrafy: pierwszy zabrania produkcji i wprowadzania do obrotu soli przeznaczanej do spożycia przez ludzi, jeśli nie zawiera ona jodku potasu (KI) w ilości 30 +- 10 mg/kg, albo - tu uzupełnienie - jodanu potasu (KIO3) w ilości 39 +- 13 mg/kg. Drugi zabrania stosowania soli jodowanej do przetwórstwa środków spożywczych.
Niedostatek jodu jest bezpośrednią przyczyną wielu chorób, m.in. wola endemicznego, niedoczynności tarczycy, opóźnienia rozwoju psychofizycznego dzieci i młodzieży. W skrajnych wypadkach wywołuje kretynizm. Ostatnio ujawnił się jeszcze jeden efekt zaniedbań w tej
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta