Dobry befsztyk będzie drogi
Dobry befsztyk będzie drogi
Od października ubiegłego roku, kiedy w kilku krajach Unii Europejskiej poza Wielką Brytanią pojawiła się nowa fala zachorowań bydła na BSE, ceny wołowiny spadły przeciętnie o 26,2 proc., a sprzedaż o 27 proc. - mówi Gregor Kreuzhuber, rzecznik komisarza ds. rolnictwa UE.
Masowa produkcja, konieczna do obniżania ceny, oznacza wykorzystywanie coraz bardziej ryzykownych metod hodowli, sprzyjających szerzeniu tzw. choroby szalonych krów. - Klienci szukają więc znów jakości, pewnego źródła zaopatrzenia - twierdzi Jan Claessens, odpowiedzialny za zaopatrzenie w mięso drugiej co do wielkości sieci handlowej w Belgii, Delhaize. Od jesieni sprzedaż wołowiny spadła tu o kilkanaście procent, jednak od Nowego Roku znów trochę rośnie. Delhaize od lat sprzedaje wyłącznie wołowinę markową, zaopatrzoną w naklejki "Meritus". To gwarantuje pochodzenie zwierzęcia i przeprowadzenie odpowiednich badań. Delhaize nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta