Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szynka i sery zostaną na granicy

06 marca 2001 | Ekonomia | AB ES

Żywność

Obawa przed pryszczycą

Szynka i sery zostaną na granicy

Pryszczyca: środki zaradcze

Obawa przed pryszczycą sprawiła, że od kilku dni turyści nie mogą wwozić do Polski wędlin ani innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a celnicy sprawdzają przestrzeganie zakazu. Duże sieci handlowe twierdzą, że sprzedawane tam importowane artykuły spożywcze są bezpieczne.

Na przejściu granicznym w Świecku dotychczas do specjalnych pojemników trafiło ok. 10 kg wyrobów głównie wędlin - ocenia Ryszard Połozowski, graniczny lekarz weterynarii w Świecku. Obawa przez pryszczycą sprawiła, że od kilku dni celnicy na polskich przejściach granicznych sprawdzają nie tylko duże transporty żywności, ale i wjeżdżających do Polski turystów konfiskując wyroby z mięsa i mleka kupione w którymś z krajów europejskich.

Zgodnie z decyzją Głównego Inspektoratu Weterynarii, od 27 lutego 2000 r. do Polski z Unii Europejskiej oraz 12 innych państw Europy nie można sprowadzać nie poddanych pasteryzacji w temperaturze powyżej 72 stopni C wyrobów ani przetworów z mleka i z mięsa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2257

Spis treści

Listy

Zamów abonament