Szynka i sery zostaną na granicy
Obawa przed pryszczycą
Szynka i sery zostaną na granicy
Pryszczyca: środki zaradcze
Obawa przed pryszczycą sprawiła, że od kilku dni turyści nie mogą wwozić do Polski wędlin ani innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a celnicy sprawdzają przestrzeganie zakazu. Duże sieci handlowe twierdzą, że sprzedawane tam importowane artykuły spożywcze są bezpieczne.
Na przejściu granicznym w Świecku dotychczas do specjalnych pojemników trafiło ok. 10 kg wyrobów głównie wędlin - ocenia Ryszard Połozowski, graniczny lekarz weterynarii w Świecku. Obawa przez pryszczycą sprawiła, że od kilku dni celnicy na polskich przejściach granicznych sprawdzają nie tylko duże transporty żywności, ale i wjeżdżających do Polski turystów konfiskując wyroby z mięsa i mleka kupione w którymś z krajów europejskich.
Zgodnie z decyzją Głównego Inspektoratu Weterynarii, od 27 lutego 2000 r. do Polski z Unii Europejskiej oraz 12 innych państw Europy nie można sprowadzać nie poddanych pasteryzacji w temperaturze powyżej 72 stopni C wyrobów ani przetworów z mleka i z mięsa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta