Czy schabowy przetrwa integrację
Czy schabowy przetrwa integrację
Łączne nakłady na niezbędną przebudowę i modernizację polskiego przemysłu mięsnego wyniosą - jak oszacowano - 923,5 mln USD, czyli około 4 mld zł. Poniesienie tych nakładów jest konieczne, jeśli nasz przemysł mięsny chce dostosować się do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej oraz utrzymać obecny potencjał.
Produkcja mięsa jest w Polsce dziedziną zbyt ważną, by w momencie integracji z Unią Europejską nasz kraj mógł sobie w tej dziedzinie pozwolić na jakiekolwiek straty. Polska jest czwartym w Europie i szóstym w świecie producentem wieprzowiny, przy czym w jakości tego mięsa uzyskano w ostatnim 10-leciu znaczny postęp. Jednocześnie w chowie tych zwierząt szybko rozwija się specjalizacja. Wyraźnie poprawiła się efektywność skarmiania pasz, czego efektem jest skrócenie okresu tuczu oraz zwiększenie tzw. wskaźnika rotacji stada. Z pogłowia 16 mln sztuk trzody chlewnej uzyskuje się obecnie więcej mięsa niż jeszcze kilka lat temu z 20 mln sztuk.
Po wejściu do UE
Ceny żywca wieprzowego w Polsce bardzo niewiele...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta