Szczupak z rożna
Szczupak z rożna
Ogolisz go, oprawisz, wypłuczesz, nasolisz i niech tak nasolony z godzinę poleży. Potym go wymyjesz, ręką ociągniesz, w dzwonka pokrajesz, wsadzisz na szpilki, do rożna przywiążesz i przy tęgim ogniu piec będziesz, jak pieczyste zwyczajne. Masłem często polewaj i chlebem tartym posypuj dzwona pieczącego się szczupaka. Do pieczonego szczupaka dasz na przykład sos następujący: Weź masła ćwierć funta (funt - tutaj: 0,43 kg),...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta