Czerwone jest zdrowe
Czerwone jest zdrowe
(C) AP
Kolejne badanie dowodzi, że umiarkowane picie czerwonego wina jest dobre dla naszego zdrowia. Tym razem australijscy naukowcy sprawdzili wpływ wina na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca u osób otyłych.
Zagrożenie chorobami serca jest wyższe u otyłych niż u osób z wagą normalną. Australijscy lekarze z Alfred Hospital w Melbourne, pracujący pod kierownictwem dr. Dixona, stwierdzili, że picie czerwonego wina - naturalnie umiarkowane - może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zaobserwowali, że osoby popijające wino mają we krwi niższy poziom proteiny o nazwie homocysteina. Wysoki poziom homocysteiny wiązany jest z wyższym ryzykiem wystąpienia zaburzeń pracy serca. Stąd prosty wniosek, że obniżanie poziomu tej substancji w organizmie jest dobrym sposobem zapobiegania chorobie.
W badaniu brało udział 350 kobiet i mężczyzn, u których stwierdzono otyłość....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta