Mniej niż zero
Mniej niż zero
Analitycy BRE Banku: inflacja będzie nadal spadać
Od wielu miesięcy w Polsce następuje proces systematycznego i głębokiego spadku inflacji, trwający nieprzerwanie od maja 2001 roku. Pojawia się więc pytanie o granice tego spadku. Czy inflacja będzie się nadal obniżać, a jeśli tak, to jak długo jeszcze i jak silnie? Aby odpowiedzieć na to pytanie należy przyjrzeć się paru faktom.
Warto zauważyć, że spadek inflacji wynika w dużej mierze z pozytywnych szoków na rynku żywności. Stanowi ona około 30 proc. "koszyka" towarów i usług, jaki GUS wykorzystuje przy obliczaniu wskaźnika inflacji. Te "szoki" związane były głównie z dobrymi wynikami produkcji roślinnej w 2001 i 2002 roku. Obecnie spadek cen żywności wynika z dużej nadprodukcji mięsa (głównie wieprzowego i drobiowego) oraz obniżenia w październiku 2002 roku akcyzy na wyroby spirytusowe.
Według ostatnich danych GUS cena 1 kg żywca wieprzowego w skupie była w listopadzie 2002 roku o 29,2 proc. niższa aniżeli rok wcześniej. Przy dosyć konkurencyjnej strukturze rynku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta