Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Struktura świni

20 lutego 2003 | Moje Pieniądze | MZ

ŚCIEŻKA DO BOGACTWA

Struktura świni

Chłop jest ograbiany, spekulant się bogaci. Trzeba z tym skończyć, a Balcerowicz musi odejść

MICHAŁ ZIELIŃSKI

Ciężko pracujący chłop otrzymuje za kilogram świniaka około 3 zł. A w sklepie kilogram mięsa kosztuje złotych "naście". Dla Andrzeja Leppera wniosek jest prosty - chłop jest ograbiany, spekulant się bogaci. Trzeba z tym skończyć, a Balcerowicz musi odejść.

Mieszczuchom, którzy są przekonani, że świnia w pewnym momencie eksploduje i rozpada się na kotlety schabowe panierowane oraz kiełbasę podwawelską, przyda się kilka słów wyjaśnienia. Świnię po zaszlachtowaniu trzeba oczyścić z krwi i zawartości kiszek. Wskutek obniżenia ciepłoty ciała z 40 stopni do temperatury otoczenia następuje odparowanie części wody. Wszystko to sprawia, że maleje waga surowca. Przyjmując, że przykładowa świnia waży 100 kg, wkrótce po uboju...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2854

Spis treści
Zamów abonament