Struktura świni
Struktura świni
Chłop jest ograbiany, spekulant się bogaci. Trzeba z tym skończyć, a Balcerowicz musi odejść
MICHAŁ ZIELIŃSKI
Ciężko pracujący chłop otrzymuje za kilogram świniaka około 3 zł. A w sklepie kilogram mięsa kosztuje złotych "naście". Dla Andrzeja Leppera wniosek jest prosty - chłop jest ograbiany, spekulant się bogaci. Trzeba z tym skończyć, a Balcerowicz musi odejść.
Mieszczuchom, którzy są przekonani, że świnia w pewnym momencie eksploduje i rozpada się na kotlety schabowe panierowane oraz kiełbasę podwawelską, przyda się kilka słów wyjaśnienia. Świnię po zaszlachtowaniu trzeba oczyścić z krwi i zawartości kiszek. Wskutek obniżenia ciepłoty ciała z 40 stopni do temperatury otoczenia następuje odparowanie części wody. Wszystko to sprawia, że maleje waga surowca. Przyjmując, że przykładowa świnia waży 100 kg, wkrótce po uboju...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta