Chroń tradycję i zarabiaj
Chroń tradycję i zarabiaj
FOT. TOMASZ ŻUREK
W Unii Europejskiej funkcjonuje system ochrony regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych. Dzięki niemu na wsi tworzone są nowe miejsca pracy, rolnicy mają dodatkowe dochody, rozwija się turystyka, a konsumenci posiadają pewność, że kupują wyroby najwyższej jakości. W Polsce te sprawy nie są unormowane.
Spożycie produktów ze znakiem pochodzenia wynosi około 9 proc. całkowitej konsumpcji żywności w krajach "15". Zainteresowanie tymi wyrobami, podobnie jak skala ich produkcji, zwiększa się z roku na rok. Na przykład wartość szacowanego popytu na produkty regionalne i tradycyjne w samych tylko Włoszech - bez win - sięga 15 mld euro. Wyroby te mogłyby zatem stanowić 20-25 proc. całkowitej produkcji rolno-spożywczej tego kraju. Na przestrzeni trzech lat (1999 - 2002) wartość sprzedaży włoskich wyrobów regionalnych wzrosła o ponad 16 proc.
UNIJNE DEFINICJE PRODUKTÓW REGIONALNYCH
Ochraniane w myśl unijnych przepisów produkty regionalne lub tradycyjne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta