Zaledwie 78 firm spełnia normy unijne
Zaledwie 78 firm spełnia normy unijne
Podstawowe dane finansowe firm branży mięsnej
Eksport wołowiny i wieprzowiny
LIDIA OKTABA
Największe zakłady zajmujące się ubojem i przetwórstwem mięsa szybko unowocześniają produkcję. Wiele z nich poprawia kondycję finansową i ma zagwarantowany rozwój, gdyż współpracą z nimi jest zainteresowanych coraz więcej firm m.in. z Niemiec i Hiszpanii, ze względu na konkurencyjne koszty produkcji i zatrudnienia. Jest również miejsce dla producentów małych, wyspecjalizowanych i gwarantujących bezpieczeństwo żywnościowe, a brakuje dla tych, którzy przespali ostatnie lata.
Jest również miejsce dla producentów małych, wyspecjalizowanych i gwarantujących bezpieczeństwo żywnościowe, a brakuje dla tych, którzy przespali ostatnie lata. W ciągu 6 miesięcy br. firmy mięsne zwiększyły swoje wpływy ze sprzedaży o 0,2 mld zł, do 9 mld zł, w porównaniu z osiągniętymi rok wcześniej (wg danych GUS). Wzrost jest niewielki, ale został osiągnięty mimo sporego spadku cen surowca.
- W bieżącym roku wpływy ze sprzedaży będą wyższe niż rok wcześniej ze względu na wzrost spożycia - prognozuje Witold Choiński z Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa (PZPEIM)....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta