Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak znakować żywność

02 grudnia 2003 | Dobra firma | NZ

DOBRA FIRMA, SŁUCHAM...

Czytelnicy pytają, ekspert odpowiada

Jak znakować żywność

ZA TYDZIEŃ CZAT

Jak zawierać umowy eksportowe z firmami z UE

Podczas internetowego czatu, który odbył się w ubiegłym tygodniu w redakcji "Rzeczpospolitej", dotyczącego oznaczania produktów żywnościowych, na pytania internautów odpowiadała Anna Hutyra, prawnik z gdańskiego ośrodka Euro Info.

Czy na wszystkich produktach żywnościowych powinna być podawana ich wartość odżywcza? Czy przedsiębiorca może samodzielnie określić tę wartość, czy musi korzystać z usług specjalistycznych laboratoriów?

  • Wartość odżywcza (np. wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów) musi być podana na produktach żywnościowych, jeżeli producent zamieścił na opakowaniu tego produktu tzw. oświadczenie żywieniowe. Ponadto musi być podana w odniesieniu do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego (np. dietetycznych). Pojawiają się zapowiedzi zmiany unijnej dyrektywy 90/496/EWG, która dotyczy zasad oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych, tak aby obowiązek podawania wartości odżywczej dotyczył wszystkich produktów spożywczych. Jest to reakcja na postulaty dbających o dietę konsumentów zachodnich. Przepisy zarówno polskie,
  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3091

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament