Jak znakować żywność
Czytelnicy pytają, ekspert odpowiada
Jak znakować żywność
ZA TYDZIEŃ CZAT
Jak zawierać umowy eksportowe z firmami z UE
Podczas internetowego czatu, który odbył się w ubiegłym tygodniu w redakcji "Rzeczpospolitej", dotyczącego oznaczania produktów żywnościowych, na pytania internautów odpowiadała Anna Hutyra, prawnik z gdańskiego ośrodka Euro Info.
Czy na wszystkich produktach żywnościowych powinna być podawana ich wartość odżywcza? Czy przedsiębiorca może samodzielnie określić tę wartość, czy musi korzystać z usług specjalistycznych laboratoriów?
- Wartość odżywcza (np. wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów) musi być podana na produktach żywnościowych, jeżeli producent zamieścił na opakowaniu tego produktu tzw. oświadczenie żywieniowe. Ponadto musi być podana w odniesieniu do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego (np. dietetycznych). Pojawiają się zapowiedzi zmiany unijnej dyrektywy 90/496/EWG, która dotyczy zasad oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych, tak aby obowiązek podawania wartości odżywczej dotyczył wszystkich produktów spożywczych. Jest to reakcja na postulaty dbających o dietę konsumentów zachodnich. Przepisy zarówno polskie, ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta