Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chleba naszego zdrowego

02 grudnia 2003 | Warszawa | DK

Dodatki pod kontrolą

Chleba naszego zdrowego

Już niedługo mrożone pieczywo będzie musiało być specjalnie oznakowane, a ilość dodatków do chleba poddana zostanie wzmożonej kontroli. To ustalenia, których wprowadzenia chcą czterej najwięksi właściciele piekarń w Warszawie.

- Chcemy wymusić wprowadzenie norm unijnych także w mniejszych zakładach - powiedział Piotr Popiołkowski, prezes piekarni Szwedka.

Z dobrych, naturalnych wypieków znane są Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska i PC Putka. PC Grzybki słynie z chleba namiętności, który zawiera dużą ilość suszonych owoców.

Polskie pieczywo jest stale badane przez Instytut Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Z badań wynika, że rocznie zjadamy około 100 kilogramów chleba.

Dorota Kalinowska

Brak okładki

Wydanie: 3091

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament