Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wołowina - tak, ale lepsza

16 marca 1995 | Ekonomia | ES

Zjazd Hodowców Bydła Mięsnego

Wołowina - tak, ale lepsza

W latach 1990-1994 produkcja mięsa wołowego w Polsce, w przeliczeniu na jednego mieszkańca zmniejszyła się zponad 17 kg do około 10 kg. Spożycie mięsa wołowego jest obecnie nie większe od spożycia mięsa drobiowego, a i tak w części musi być pokrywane importem. Mięso wołowe cieszy się u nas małym popytem między innymi dlatego, że jest ono niskiej jakości. W większości pochodzi z uboju wyeksploatowanych w produkcji mleka krów.

Z wielu względów pogłowie bydła w Polsce powinno być większe niż jest obecnie. Tzw. obsada bydła, czyli liczba sztuk zwierząt przypadająca na 100 ha użytków rolnych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 430

Spis treści
Zamów abonament