Wołowina - tak, ale lepsza
Zjazd Hodowców Bydła Mięsnego
Wołowina - tak, ale lepsza
W latach 1990-1994 produkcja mięsa wołowego w Polsce, w przeliczeniu na jednego mieszkańca zmniejszyła się zponad 17 kg do około 10 kg. Spożycie mięsa wołowego jest obecnie nie większe od spożycia mięsa drobiowego, a i tak w części musi być pokrywane importem. Mięso wołowe cieszy się u nas małym popytem między innymi dlatego, że jest ono niskiej jakości. W większości pochodzi z uboju wyeksploatowanych w produkcji mleka krów.
Z wielu względów pogłowie bydła w Polsce powinno być większe niż jest obecnie. Tzw. obsada bydła, czyli liczba sztuk zwierząt przypadająca na 100 ha użytków rolnych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta