Kurczak w schemacie
Temat tygodnia
Kurczak w schemacie
Od miesiąca wszystkim producentom i sprzedawcom żywności przepisy nakazują wdrażać system HACCP
ZOFIA JÓŹWIAK
Krok po kroku, jak wprowadzać HACCP
Wprawdzie nie przewidują one żadnych sankcji karnych za niedostosowanie się do tego wymogu, jednak przedsiębiorcy nie powinni zbytnio zwlekać z zajęciem się systemem HACCP.
Wymagania dotyczące jakości skuteczniej niż wszystkie inspekcje wymusza bowiem rynek. Coraz więcej sprzedawców chce kupować żywność z zakładów, które wprowadziły HACCP (patrz list do redakcji). Unijni komisarze naciskają, by Polska szybko ustanowiła kary za jego brak w zakładzie. Jednak systemu nie da się przygotować i wprowadzić z dnia na dzień.
W SKLEPIE I W STOŁÓWCE
System HACCP obowiązuje wszystkie firmy mające kontakt z żywnością, niezależnie od ich wielkości. Ma gwarantować, że do odbiorcy dotrze żywność odpowiedniej jakości. HACCP...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta