Krok po kroku, jak wprowadzać HACCP
Temat tygodnia
Krok po kroku, jak wprowadzać HACCP
Rys. Rafał Piekarski
- Kurczak w schemacie
- Co to jest HACCP
- HACCP za ile i w jaki sposób
- Piekarze do "Rzeczpospolitej"
Systemu HACCP nie da się wprowadzić jednoosobowo - twierdzą eksperci. Powinno w tym uczestniczyć 3 - 5 osób
Jak jednak w jednoosobowej firmie powołać trzyosobowy zespół, zalecany jako minimalny przez literaturę fachową?
W najmniejszych firmach problemy związane z HACCP są zazwyczaj do ogarnięcia przez jedną osobę - uspokaja Halina Turlejska.
Zespół trzeba powołać w większych zakładach. Powinien składać się z fachowców mających wiedzę w zakresie mikrobiologii, technologii, higieny produkcji czy np. jakości. Warto protokołować bądź w inny sposób dokumentować spotkania zespołu. Formalnie powinno go powołać kierownictwo firmy (np. wydając odpowiednie zarządzenie).
POTRZEBNE DOKUMENTY
Zanim zakład zacznie wprowadzać zasady HACCP, powinien się do tego przygotować. Potrzebne będzie zdefiniowanie (i to na piśmie) polityki firmy w zakresie HACCP. Taki dokument może się nazywać np. "Polityka w zakresie zabezpieczenia zdrowotnego wyrobów" albo "Polityka HACCP w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta