Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Krok po kroku, jak wprowadzać HACCP

01 czerwca 2004 | Dobra firma | KC ZJ
źródło: Nieznane

FIRMA - BRANŻE

Temat tygodnia

Krok po kroku, jak wprowadzać HACCP

Rys. Rafał Piekarski

  • Kurczak w schemacie
  • Co to jest HACCP
  • HACCP za ile i w jaki sposób
  • Piekarze do "Rzeczpospolitej"

Systemu HACCP nie da się wprowadzić jednoosobowo - twierdzą eksperci. Powinno w tym uczestniczyć 3 - 5 osób

Jak jednak w jednoosobowej firmie powołać trzyosobowy zespół, zalecany jako minimalny przez literaturę fachową?

W najmniejszych firmach problemy związane z HACCP są zazwyczaj do ogarnięcia przez jedną osobę - uspokaja Halina Turlejska.

Zespół trzeba powołać w większych zakładach. Powinien składać się z fachowców mających wiedzę w zakresie mikrobiologii, technologii, higieny produkcji czy np. jakości. Warto protokołować bądź w inny sposób dokumentować spotkania zespołu. Formalnie powinno go powołać kierownictwo firmy (np. wydając odpowiednie zarządzenie).

POTRZEBNE DOKUMENTY

Zanim zakład zacznie wprowadzać zasady HACCP, powinien się do tego przygotować. Potrzebne będzie zdefiniowanie (i to na piśmie) polityki firmy w zakresie HACCP. Taki dokument może się nazywać np. "Polityka w zakresie zabezpieczenia zdrowotnego wyrobów" albo "Polityka HACCP w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3241

Spis treści

Kolumna transportowa

Zamów abonament