Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zawód restaurator

04 listopada 2005 | Dobra firma | AB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

TEMAT TYGODNIA Zawód restaurator Kandydat na restauratora powinien potrzebować mało snu, mieć zdrowy żołądek, być ekspertem bankowym, mieć zdolności menedżerskie, dużo cierpliwości. I naprawdę lubić ludzi, bo będzie stale mieć z nimi do czynienia (c) PIEKARIO (c) PIEKARIO

Przydaje się też poczucie humoru. Często bowiem trafiają się takie sytuacje, które tylko dzięki niemu można rozwiązać.

- To nie jest tak, że siedzimy przy stoliku i tylko patrzymy, jak przychodzą klienci - ostrzega Anna Walczyńska z warszawskiej Spiżarni. - To biznes wymagający zaangażowania przez kilkanaście godzin na dobę.

Michel Moran, który w Warszawie prowadzi Bistro de Paris, pracę zaczyna codziennie o 9.00, a kończy często po 1.00 w nocy. Wolne ma tylko niedziele. Wtedy jego restauracja jest zamknięta. - To praca po 13 - 14 godzin na dobę, bez wolnych weekendów, przynajmniej na początku - ostrzega Agnieszka Kręglicka, która wspólnie z bratem Marcinem prowadzi w Warszawie kilka restauracji.

Restauratorzy rzadko jedzą w regularnych porach. Grzegorz Zieliński, właściciel kilku łódzkich lokali, mówi, że często różnica między obsługą a właścicielem polega na tym, że personel musi zjeść, gdy jest głodny, a właściciel może nie jeść wcale, gdy w jego restauracji jest akurat duży ruch. Zdolności menedżerskie przydadzą się, by konsekwentnie wymagać od pracowników...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3679

Spis treści

Ekonomia

Arctic Paper: czystsza produkcja
BMW mniej zyskowne
CEZ poprawił wynik
Credit Suisse: bardzo dobry kwartał
Czechy bez HVB
Czy kotwica powstrzyma wzrost wydatków
Deficyt wbrew premierowi
Depfa: wynik zgodny z planem
Dilerzy walczą o przetrwanie
Dobre wyniki zachodnich spółek
Doraco rozbuduje Stary Browar
Eksperci, a nie politycy
Elstar Oils: lepiej niż planowano
Euro tanieje
Gazociąg pod dnem Bałtyku
Gospodarczy przegląd prasy
Grajewo buduje fabrykę
Grecy chcą do Rumunii i Polski
Interia.pl: koniec strat
Kolejna udana sesja w Warszawie
Kontrakt Budimeksu-Dromeksu
Kontrakt Techmeksu
Kosztowna iluzja
Kto skorzystał na wspólnej polityce
Lepsze prognozy Adidasa
Litewska Euro Apteka na sprzedaż
Nie boimy się ptasiej grypy
Nie zgadzamy się na podwyżkę
Nowe produkty, wyższe przychody
Oczekiwanie na dobre wyniki
Oczekiwanie na wotum zaufania
PKE: lepiej niż przed rokiem
Początek wymiany prezesów
Podbić rynek i dobrze się sprzedać
Polubiliśmy wyprzedaże
Praca dla inżynierów w Krakowie
Prezes UniCredito w Wiedniu
Przeszkody w negocjacjach WTO
Przychody rozczarowały graczy
Rekord w emeryturach
Ropa może zdrożeć
Rosyjskie mercedesy wyjadą później
Rozwój telefonii 3G
SPÓŁKI GIEŁDOWE
Shell: porozumienie ze związkami
Siemens chce inwestować w kolej
Skanska zbiera zamówienia
Smak w Egipcie
Społeczny gest potentata
Stopy bez zmian
Szef EBC ocenia prezesa Banku Włoch
Słowa ekonomistów decydują o cenach
Time Warner szuka partnerów
Traktatu zmienić nie można
Trzeci kwartał najsłabszy w tym roku
Trzeci tani przewoźnik we Wrocławiu
USA-Chiny: postęp w sprawie tekstyliów
USA: obcy kapitał w lotnictwie
Umowa o stali UE - Rosja
W Warszawie jest najtaniej
Więcej aluminium z Chrzanowa
Więcej pieniędzy z ZUS
Większe zyski koncernu Energa
Wydarzenia dnia
Wyniki Vivendi
Wzrost inflacji w krajach OECD
Wzrost zysku nie przekonał giełdy
Właścicielka Burdy nie żyje
Za dwa tygodnie wybór dostawcy
Zmiana naczelnego "Financial Times"
Zwyżka po rekomendacji
Żabka rozwija sieć
Zamów abonament