Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekologiczne jaja na antybiotykach

14 kwietnia 2006 | Ekonomia | AB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

ROLNICTWO Ekologiczne jaja na antybiotykach Kupując jajko, lepiej uważać, bo to "ekologiczne" może pochodzić z fermy, na której kury karmione są specjalnie przygotowanymi przemysłowo paszami z domieszką antybiotyków. Nie trzeba być Sherlockiem Holmesem, by poznać jego pochodzenie, wystarczy spojrzeć na kod na skorupce Przynajmniej 9 na 10 sprzedawanych u nas jaj pochodzi z chowu klatkowego (c) AP/MAHESH KUMAR

Pracownicy Inspekcji Handlowej zwracają uwagę, że w kartonowych opakowaniach z napisem "produkt proekologiczny" bywają gorszej jakości jaja z chowu klatkowego, czyli od kur, które spędzają życie w fermowych klatkach, nigdy nie widzą dziennego światła i jedzą tylko specjalnie przygotowane pasze. Z wyliczeń Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu wynika, że przynajmniej 9 na 10 sprzedawanych u nas jaj pochodzi z chowu klatkowego. Pozostałe 10 procent to głównie jaja od kur z chowu ściółkowego.

Tymczasem w starej Europie, np. w Wielkiej Brytanii, już ponad 40 proc. jaj pochodzi od kur wolnego chowu i udział ten stale rośnie. W dużej mierze to zasługa tamtejszych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3815

Spis treści
Zamów abonament