Podróże kulinarne
Podróże kulinarne
Toast
Stoły zgodnie z gruzińskim obyczajem zastawione były mnóstwem potraw: cipliata tabaka, kurczę sacywi, szaszłyki i pieczenie baranie, jakieś cudowne pierogi napełnione nadzieniem i rosołem, wymagające skupienia przy jedzeniu, kwaśny sos tkemali (chyba z mirabelek) , pikantna i w onna przyprawa ażiga, głowy kwaszonej czerwonej kapusty, no i oczywiście strumienie domowego wina pitego z potężnych kielichów. Rytm biesiadzie nadawał "tamada" wygłaszający znakomite toasty, będące parabolami, anegdotami lub ludowymi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta