Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chleb z margaryną, schabowy na oleju

06 sierpnia 1996 | Ekonomia | RW

OBOP zajrzał do naszej kuchni

Chleb z margaryną, schabowy na oleju

Przeciętny Polak pieczywo smaruje najczęściej margaryną z kubeczka lub masłem. Smaży na oleju lub oliwie. Nie jest dla niego tajemnicą, że jako społeczeństwo jemy za tłusto, ale tłuszczu się nie wyrzeka, a wśród jego ulubionych potraw -- oprócz drobiu i ryb -- jest kotlet schabowy i jajecznica. Sondaż przeprowadził Ośrodek Badania Opinii Publicznej.

Masła mniej o dwie kostki

W Polsce rozgorzał spór między dwoma lobby: mleczarskim (przekonuje do używania masła) i producentów margaryny. Obie strony odwołują się przede wszystkim do argumentów natury zdrowotnej, ale można poważnie podejrzewać, że tak naprawdę bardziej chodzi o wpływy na rynku, czyli o pieniądze.

Jeszcze pod koniec lat...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 824

Spis treści
Zamów abonament