Chleb z margaryną, schabowy na oleju
OBOP zajrzał do naszej kuchni
Chleb z margaryną, schabowy na oleju
Przeciętny Polak pieczywo smaruje najczęściej margaryną z kubeczka lub masłem. Smaży na oleju lub oliwie. Nie jest dla niego tajemnicą, że jako społeczeństwo jemy za tłusto, ale tłuszczu się nie wyrzeka, a wśród jego ulubionych potraw -- oprócz drobiu i ryb -- jest kotlet schabowy i jajecznica. Sondaż przeprowadził Ośrodek Badania Opinii Publicznej.
Masła mniej o dwie kostki
W Polsce rozgorzał spór między dwoma lobby: mleczarskim (przekonuje do używania masła) i producentów margaryny. Obie strony odwołują się przede wszystkim do argumentów natury zdrowotnej, ale można poważnie podejrzewać, że tak naprawdę bardziej chodzi o wpływy na rynku, czyli o pieniądze.
Jeszcze pod koniec lat...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta