Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wino nie wydłuża życia

29 czerwca 2012 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Czerwone wino ma wiele zalet, ale życia ludzkiego nie przedłuży – twierdzą nowozelandzcy naukowcy
źródło: Corbis
Czerwone wino ma wiele zalet, ale życia ludzkiego nie przedłuży – twierdzą nowozelandzcy naukowcy

Resveratrol zawarty w czerwonym winie wpływa na długowieczność drożdży ale nie ludzi

Roślinna substancja resveratrol została wydzielona w 1939 r. w Japonii z ciemiężycy wielokwiatowej. Odkrycie to nie wzbudziło wówczas żadnego zainteresowania. Sytuacja uległa diametralnej zmianie, gdy stwierdzono jej występowanie w czerwonym winie, ciemnych winogronach, owocach aronii, czarnej porzeczki. Resveratrol okrzyknięty został, zresztą na podstawie rzetelnych badań naukowych, cudownym środkiem niezwykle korzystnie wpływającym na zdrowie.

Lista zalet resveratrolu jest długa: otwiera ją opóźnianie procesu starzenia się komórek, co sprzyja długowieczności. Ta cecha wzbudza szczególne zainteresowanie lekarzy i pacjentów.

Lista zasług...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9270

Wydanie: 9270

Spis treści
Zamów abonament