Jak rozliczać podróże służbowe
Przepisy nakazują pomniejszyć dietę, gdy zatrudniony ma zapewniony posiłek w trakcie firmowego wyjazdu. Jeśli jednak dostanie należność w pełnej wysokości, to nadwyżka będzie dla niego przychodem ze stosunku pracy
1 marca 2013 r. weszło w życie rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (dalej: rozporządzenie).
W naszej ocenie, niektóre zagadnienia związane z rozliczaniem podróży służbowych mogą stanowić przedmiot sporów i wątpliwości związanych ze stosowaniem nowych przepisów. Poniżej przedstawiamy przykładowe problematyczne kwestie.
Wyjazdy krajowe
Istotną zmianą jest dopuszczenie możliwości pomniejszenia, wzorem podróży zagranicznych, wysokości diety krajowej w przypadku zapewnienia pracownikowi częściowego bezpłatnego wyżywienia, czyli np. śniadania. Z literalnego brzmienia § 7 ust. 4 rozporządzenia wynika, że pomniejszeniu o koszt zapewnionego bezpłatnego posiłku ulega dieta, o której mowa w ust. 1 § 7, tj. dieta wynosząca 30 zł za dobę podróży.
Konsekwencją takiego zapisu są wątpliwości w zakresie ustalenia czy pomniejszenie diety dotyczy tylko przypadków, w których dieta należna jest tylko w pełnej wysokości, tj. 30 zł, czy również w zakresie podróży trwającej nie dłużej niż dobę i wynoszącej np. od 8 do 12 godzin, gdzie należna dieta wynosi 15 zł (1/2 z 30 zł).
Ma to pewne konsekwencje podatkowe....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta