Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydajemy miliony na zdrową żywność

30 lipca 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Przybywa producentów z certyfikatem
źródło: Rzeczpospolita
Przybywa producentów z certyfikatem

W Polsce przybywa przetwórni ekologicznych. Ich liczba rośnie, bo kryzys tylko nieznacznie zahamował popyt na certyfikowane mięso, nabiał czy warzywa.

W połowie 2013 r. uprawnienia do produkcji żywności ekologicznej, czyli wytwarzanej z naturalnych i niemodyfikowanych genetycznie surowców, miały 342 przetwórnie – podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na koniec 2012 r. było ich 312, a jeszcze w 2004 r. niespełna 60.

Krajowych przetwórni ekologicznych szybko przybywa, bo kupujemy coraz więcej certyfikowanych produktów.

– Z roku na rok rośnie zainteresowanie Polaków zakupami żywności ekologicznej ze względu na jej walory zdrowotne oraz smakowe – mówi Monika Kalwasińska, analityk Domu Maklerskiego PKO BP.

Szturm na bazary

Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciel największej sieci sklepów ze zdrową żywnością w Polsce, przyznaje, że kryzys odcisnął swoje piętno także na popycie na ekoprodukty. Nadal...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9600

Wydanie: 9600

Spis treści
Zamów abonament