Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Groźna czekolada

30 stycznia 2008 | Nauka | Krzysztof Kowalski PAP

Regularne jedzenie czekolady może być przyczyną osteoporozy i większej łamliwości kości.

Naukowcy australijscy odkryli, że kobiety, które jedzą czekoladę codziennie, mają znacznie niższą gęstość kości, niż pozwalające sobie na słodki przysmak rzadziej niż raz w tygodniu. Zdaniem badaczy efekt ten jest wynikiem działania występujących w czekoladzie związków chemicznych, między innymi szczawianów, które ograniczają wchłanianie wapnia, oraz cukru, który ma związek z wydalaniem wapnia z organizmu.

Brak okładki

Wydanie: 7926

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament