Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fabryki pączków gotowe na tłusty czwartek

30 stycznia 2008 | Warszawa | Agnieszka Grotek
Jeden pączek  z marmoladą to ok. 200 kalorii
autor zdjęcia: Justyna Cieślikowska
źródło: Rzeczpospolita
Jeden pączek z marmoladą to ok. 200 kalorii

Wśród cukierników pełna mobilizacja. Zbliża się najważniejszy dla nich dzień w roku. Muszą usmażyć tysiące pączków

– Wszyscy są zaangażowani. Pierwsze pączki zaczęliśmy robić już we wtorek. Tak będzie do czwartkowego wieczoru – mówi Łukasz Blikle, który reprezentuje już piąte pokolenie warszawskich cukierników.

– Z tej okazji smażymy nawet 5 tysięcy pączków, tymczasem codziennie sprzedajemy od 100 do 150 – przyznaje Stanisław Strzałkowski, właściciel cukierni przy ul. Tamka 45a.

Choć w sprzedaży są pączki z bitą śmietaną, czekoladą i budyniem, oblane czekoladą lub oprószone wiórkami kokosowymi, zdaniem większości smakoszy najlepsze są te tradycyjne. Jak mówi warszawski cukiernik Andrzej Cieślikowski: z „marmeladą”.

Jednak każdy przyrządza je według własnej receptury.

– Do ciasta koniecznie trzeba dodać masło. Nie można stosować...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7926

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament