Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obwarzanek rusza na podbój UE

19 lutego 2010 | Kraj | Ewa Łosińska
W Krakowie i okolicach sprzedaje się codziennie ok. 150 tysięcy obwarzanków
autor zdjęcia: Piotr Guzik
źródło: Fotorzepa
W Krakowie i okolicach sprzedaje się codziennie ok. 150 tysięcy obwarzanków

Chrupiący, złocisty przysmak ma trafić na listę produktów chronionych

Znaki szczególne: średnica od 12 do 17 cm, grubość splotu 2 do 4 cm, waga od 80 do 120 gramów. Połysk, lekko słodkawy smak. Czasem z makiem lub solą, innym razem – z sezamem czy serem. Rodem z Krakowa.

Czeka na rejestrację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (jeśli w ciągu pół roku żadne z państw Wspólnoty nie wniesie sprzeciwu, specjał będzie chroniony). Nie precel czy bajgiel, tylko obwarzanek krakowski. Pod Wawelem za 1,30 – 1,40 zł. Ostatnio próbował podbić kilka punktów w Warszawie, m.in. Złote Tarasy.

Nie wiadomo, czy gustowali w nim król Jagiełło albo królowa Jadwiga, ale to w rachunkach ich dworu znaleziono pierwsze...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8553

Spis treści
Zamów abonament