Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wojna widziana z garkuchni

01 września 2010 | Kultura | Rafał Świątek Małgorzata Piwowar
Rosyjscy żołnierze  zabijają krowę,  z której kucharze przyrządzą wołowe szaszłyki
źródło: against gravity
Rosyjscy żołnierze zabijają krowę, z której kucharze przyrządzą wołowe szaszłyki

Od dziś w kinach „Kucharze historii”. Niebanalny dokument o zbrojnych konfliktach w XX wieku czy film, po którym można mieć zgagę?

Pro: Rafał Świątek - Smakowity gulasz

Reżyser Peter Kerekes postanowił spojrzeć na wojnę od kuchni. Dosłownie!

Stworzył zaskakującą, absurdalnie śmieszną, a przy tym niezwykle gorzką kronikę XX-wiecznych konfliktów. Jak przyrządzić pyszny komiśniak dla tysięcy żołnierzy Wehrmachtu? Ile trzeba zabić kogutów, by powstało coq au vin zaspokajające apetyty francuskich spadochroniarzy polujących na rebeliantów w Algierii? I czy można było przewidzieć wybuch jatki na Bałkanach na podstawie menu czołowych polityków byłej Jugosławii?

Na te i inne kulinarne pytania odpowiadają w filmie głównie wojskowi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8715

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament