Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Umiar, gdy soli do woli

04 września 2010 | Styl życia | Małgorzata Minta
źródło: Free/Stockfood

Dziś sól w kuchni może wyglądać jak płatki kwiatów lub piramidy i pachnieć dymem ze spalonych beczek po winie

Tak jak pieprz nie zawsze jest czarny, tak druga z pary najpopularniejszych przypraw nie zawsze musi być śnieżnobiała.

Skąd te kolory

W zależności od miejsca pochodzenia i domieszki minerałów sole – nazywane wykończeniowymi – mogą mieć barwę od żółtej, przez różową i czerwoną, po smoliście czarną.

Ta ostatnia sól pozyskiwana jest na przykład na Hawajach. Swoją niezwykłą, głęboką barwę zawdzięcza dodatkowi węgla aktywnego, który powstaje ze spalonych skorup orzechów kokosowych.

Z wysp Pacyfiku sprowadza się także sole czerwone i złocistożółte. Ich kolor jest rezultatem domieszki tamtejszych glinek, bogatych w związki żelaza. Delikatnie różową barwą odznacza się sól wydobywana w Himalajach. Co ciekawe, wykorzystuje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8718

Spis treści
Zamów abonament