Cukrownia Łapy - łapie oddech
W przededniu restrukturyzacji cukrownictwa
Cukrownia Łapy - łapie oddech
Kiedy 23 lata temu Cukrownia Łapy rozpoczynała pierwszą kampanię, powierzchnia uprawy buraków cukrowych w jej rejonie wynosiła około 9 tys. ha. Ci, którzy podejmowali decyzję o lokalizacji cukrowni właśnie tutaj, potencjalną bazę surowcową oceniali na 12-13 tys. ha. Jedna z największych polskich cukrowni, mogąca przerabiać 5000 ton buraków na dobę, miałaby więc co robić. Tymczasem w ubiegłym roku baza surowcowa cukrowni skurczyła się do 4, 6 tys. ha, awciągu trwającej tylko 42 dni kampanii zakład wyprodukował zaledwie 22 tys. ton cukru (w 1983 roku wyprodukowano tu 55, 5 tys. ton cukru) . O dziwo, mimo to osiągnął w ubiegłym roku zysk brutto w wysokości 1,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta