Mięsny pat
Żywiec za tani, mięso za drogie
Mięsny pat
Z rynku wieprzowiny dochodzą sprzeczne sygnały. Pogłowie trzody chlewnej wynosi obecnie 17 680 tys. sztuk i jest o 13, 1 proc. niższe niż przed rokiem, z czego można by wnioskować, że ceny skupu żywca wieprzowego powinny wzrastać. Tymczasem począwszy od października ubiegłego roku lecą one na łeb, na szyję iobecnie wynoszą niewiele ponad 3, 10 zł za kilogram.
Jednocześnie na rynku żywca wieprzowego nie odczuwa się niedostatku mięsa. Prof. Wojciech Józwiak, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że równowaga na rynku mięsa wieprzowego wynika z gwałtownego załamania się popytu, którego spadkiem zaskoczeni byli wszyscy specjaliści zajmujący się prognozowaniem podaży i popytu na rynku mięsnym.
Może jemy mniej
Jeśli jednak rzeczywiście doszło...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta