Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięsny pat

18 lutego 1997 | Ekonomia | ES

Żywiec za tani, mięso za drogie

Mięsny pat

Z rynku wieprzowiny dochodzą sprzeczne sygnały. Pogłowie trzody chlewnej wynosi obecnie 17 680 tys. sztuk i jest o 13, 1 proc. niższe niż przed rokiem, z czego można by wnioskować, że ceny skupu żywca wieprzowego powinny wzrastać. Tymczasem począwszy od października ubiegłego roku lecą one na łeb, na szyję iobecnie wynoszą niewiele ponad 3, 10 zł za kilogram.

Jednocześnie na rynku żywca wieprzowego nie odczuwa się niedostatku mięsa. Prof. Wojciech Józwiak, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że równowaga na rynku mięsa wieprzowego wynika z gwałtownego załamania się popytu, którego spadkiem zaskoczeni byli wszyscy specjaliści zajmujący się prognozowaniem podaży i popytu na rynku mięsnym.

Może jemy mniej

Jeśli jednak rzeczywiście doszło...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 998

Spis treści
Zamów abonament