Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Symbol E-- bez tajemnic

01 kwietnia 1997 | Ekonomia | AS

SUBSTANCJE DODATKOWE

Symbol E-- bez tajemnic

Na wielu opakowaniach towarów spożywczych w składzie produktu podane są tzw. substancje dodatkowe, które przyjęto oznaczać dużą literą E. Poszczególne dodatki mają swoje numery. Są to substancje, które dodawane są do wyrobów, aby poprawić ich wygląd, kolor, zwiększyć objętość, przedłużyć trwałość. Są to m. in. zakwaszacze, konserwanty, barwniki, środki żelujące, emulgatory (wiążą substancje np. wodę i tłuszcz) , polepszacze smaku, przeciwutleniacze, słodziki, gazy do pakowania.

Wokół tych preparatów narosło wiele nieporozumień. Niektórzy unikają wszystkich produktów, które zawierają...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1037

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament