Olej rzepakowy -- nie doceniany
TEST KONSUMENCKI
Olej rzepakowy -- nie doceniany
Trudno przecenić wartości żywieniowe o lejów roślinnych. Mają mniej niż inne tłuszcze niekorzystnych kwasów nasyconych, a najwięcej cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają ponadto cholesterolu. W Polsce, gdzie wciąż pokutuje niekorzystny model żywieniowy -- zbyt wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych -- lekarze i dietetycy wręcz zalecają zwiększenie spożycia olejów. Wadą tych tłuszczów jest ich mała odporność na jełczenie.
Oferta olejów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta