Nowe akty prawne
- Polskie Normy
- Nie każdy dorsz do sieci
- Pierwszeństwo do patentu
Mięso, mleko, tłuszcze
Rok temu minister rolnictwa uzupełnił wykaz norm obowiązujących producentów żywności. Od dziś obowiązują te, które dotyczą mięsa, mleka, tłuszczów i alkoholi.
Minister rolnictwa w rozporządzeniu z 18 marca 1994 r. wprowadził obowiązek stosowania Polskich Norm (PN) wymienionych w załączniku do tego aktu. W ubiegłym roku zmodyfikował ten załącznik. Dziś wchodzą w życie zmiany dotyczące produktów spożywczych (Dz. U. z 1996 r. nr 65 poz. 322).
Oznacza to, że wśród kilkuset norm dotyczących żywności od dziś obowiązuje 29 nowych. Najwięcej z nich odnosi się do mięsa, jego przetworów i wyrobów garmażeryjnych. Nowa jest norma ogólna, której przestrzegać muszą producenci mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach. Także cielęcina, baranina, przetwory mięsne paczkowane oraz wyroby garmażeryjne wytwarzane bez...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta