Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowe akty prawne

30 kwietnia 1997 | Prawo | ND

OBOWIĄZUJĄ OD 30 KWIETNIA I 1 MAJA

  • Polskie Normy
  • Nie każdy dorsz do sieci
  • Pierwszeństwo do patentu
Polskie Normy

Mięso, mleko, tłuszcze

Rok temu minister rolnictwa uzupełnił wykaz norm obowiązujących producentów żywności. Od dziś obowiązują te, które dotyczą mięsa, mleka, tłuszczów i alkoholi.

Minister rolnictwa w rozporządzeniu z 18 marca 1994 r. wprowadził obowiązek stosowania Polskich Norm (PN) wymienionych w załączniku do tego aktu. W ubiegłym roku zmodyfikował ten załącznik. Dziś wchodzą w życie zmiany dotyczące produktów spożywczych (Dz. U. z 1996 r. nr 65 poz. 322).

Oznacza to, że wśród kilkuset norm dotyczących żywności od dziś obowiązuje 29 nowych. Najwięcej z nich odnosi się do mięsa, jego przetworów i wyrobów garmażeryjnych. Nowa jest norma ogólna, której przestrzegać muszą producenci mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach. Także cielęcina, baranina, przetwory mięsne paczkowane oraz wyroby garmażeryjne wytwarzane bez...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1062

Spis treści
Zamów abonament