Branża na fali
Wzrasta produkcja drobiarska
Branża na fali
W tym roku podaż mięsa drobiowego wyniesie 546 tys. ton i będzie o 20 proc. większa niż w ubiegłym roku. Krajowa produkcja drobiu wyniesie 483 tys. ton i będzie o 18 proc. większa niż w roku 1996, a import mięsa drobiowego wyniesie około 63 tys. ton i będzie o 40 proc. większy. Eksport mięsa drobiowego (wraz z drobiem pływającym) osiągnie wielkość 33 tys. ton i będzie o 27 proc. wyższy. Zdaniem ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import taniego drobiu, głównie z USA, przyczynia się do stabilizacji cen mięsa drobiowego na krajowym rynku, jednak rozmiary tego importu (12 proc. spożycia krajowego) są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta