Nowy czynnik ryzyka zawału
Nowy czynnik ryzyka zawału
Zbyt duży poziom cholesterolu we krwi od wielu lat uważany jest za główny czynnik ryzyka zawału serca, tymczasem nie mniej groźne może być zbyt duże stężenie homocysteiny. Tę sporną do niedawna hipotezę potwierdzają badania specjalistów amerykańskich, opublikowane w najnowszym wydaniu JAMA -- pisma Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego. Uczeni powołują się na wieloletnie obserwacje 80 tys. pielęgniarek amerykańskich. Wynika z nich, że kobiety, których dieta bogata jest w kwas foliowy, obniżający homocysteinę, o 50 proc. rzadziej mają zawały serca. Zbyt duży poziom tego aminokwasu prawdopodobnie przyczynia się też do jednej piątej udarów mózgu. Wcześniejsze obserwacje sugerowały, że mężczyźni, którzy mieli podwyższone stężenie homocysteiny, byli nawet trzykrotnie bardziej narażeni na zawał serca.
z. w.