Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niewielkie podwyżki

18 marca 1998 | Ekonomia | DT AG

ŻYWNOŚa

Ile kosztowała w lutym

Niewielkie podwyżki

Ceny żywności w końcu lutego były przeciętnie o 0, 9 proc. większe niż miesiąc wcześniej. Był to najniższy miesięczny ich wzrost od czasu letnich obniżek cen w 1997 roku. Po styczniowych podwyżkach cen nośników energii podrożało jednak dużo produktów wymagających większych nakładów energii na ich przetworzenie.

Bardziej niż w poprzednim miesiącu wzrosły ceny pieczywa, makaronu, tłuszczów jadalnych, nabiału oraz artykułów zaliczanych do grupy "cukier, artykuły cukiernicze i miód". Trochę mniej niż w styczniu podrożały ziemniaki, warzywa, owoce i przetwory. Ceny mięsa i przetworów mięsnych były zbliżone do płaconych przez konsumentów przed miesiącem.

Ziemniaki, warzywa, owoce

Ziemniaki podrożały od ostatnich dni stycznia tego roku do 0, 66 zł (+1, 9 proc. )...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1338

Spis treści
Zamów abonament