Wojna na kolanka, świderki i gniazda
ŻYWNOŚa
Producenci makaronu walczą o udział w rynku
Wojna na kolanka, świderki i gniazda
Rywalizacja między dwoma potentatami makaronowego rynku w Polsce -- malborską Danutą i PZZ Lublin -- może zamienić się w otwarty konflikt. Po ubiegłorocznych zastrzeżeniach do wyniku konkursu Teraz Polska Danuta sądownie oskarża swego głównego rywala o nieuczciwą konkurencję. Poza rywalizacją liderów na makaronowym rynku ścierają się też interesy setek mniejszych i kilku największych producentów makaronu, którzy zabiegają o wprowadzenie urzędowego zakazu barwienia makaronów.
Rocznie statystyczny Polak zjada średnio ok. 3 kg makaronu. Wprawdzie z każdym rokiem ta ilość nieco wzrasta, ale i tak jesteśmy daleko w tyle za Niemcami i Francuzami, którzy co roku jedzą 5 kg makaronu, czy Włochami zjadającymi rocznie 16 kg makaronów.
Nasz apetyt na makaron pozostaje daleko w tyle za możliwościami produkcyjnymi krajowych wytwórców. Według danych GUS ich liczba w ostatnich latach wzrosła do 1107, z czego liczba aktywnie działających przekracza 800. Przyjmując oceny członków Polskiej Izby Makaronu, przy średniej produkcji ok. 35 tmiesięcznie i 420 ton rocznie, można przyjąć, że średnia podaż wynosi ok. 336 tys. ton. Tymczasem krajowy rynek może wchłonąć tylko połowę tej ilości.
Ile semoliny w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta