Na wiosnę decydują warzywa
Cenywkwietniu
Na wiosnę decydują warzywa
Podobnie jak w latach poprzednich, w kwietniu nastąpiło niewielkie przyspieszenie wzrostu cen towarów żywnościowych. W ostatniej dekadzie kwietnia trzeba było za nie zapłacić przeciętnie o 1, 0 proc. więcej niż pod koniec marca.
Wśród podstawowych towarów żywnościowych bardziej niż przeciętnie podrożały niektóre artykuły z grupy "ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory" oraz ryby i przetwory rybne. Taniej niż przed miesiącem można było natomiast kupić m. in. mięso, mąkę i masło. Utrzymała się notowana od stycznia malejąca tendencja wzrostu cen pozostałych towarów żywnościowych.
Ziemniaki i jabłka w górę
Przy wahaniach cen w ciągu miesiąca w grupie "ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory" artykuły te końcu kwietnia były droższe przeciętnie o 5, 4 proc. niż w ostatniej dekadzie marca. Więcej niż w poprzednich miesiącach wzrosły...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta