Przesądził klimat i woda
Tymbark -- nowy potentat w produkcji piwa?
Przesądził klimat i woda
Od miesiąca Podhalańskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Tymbark oprócz dżemów, marmolad, win i soków robią też piwo. W ten sposób firma stara się umocnić swoją pozycję na rynku. Niewykluczone, że Tymbark stanie się wkrótce kolejnym potentatem w produkcji tego napoju.
Przyciągnąć nazwą
Wcześniej przez kilka lat Tymbark rozlewał piwa zakupione w cysternach z różnych browarów krajowych i zagranicznych. Badania rynku i ich analiza potwierdziły bowiem zapotrzebowanie na tego rodzaju produkt. Na razie podhalański browar będzie wytwarzać 90 tys. hl piwa rocznie. Dyrektor naczelny Tymbarka Julian Pawlak kilkakrotnie jednak zapewnia, że na tym nie poprzestanie. Docelowo chciałby robić ok. 250 tys. hl. Większość produkcji będzie szła do śląskich hurtownii i sklepów. W inne regiony kraju dyrektor nie chce dowozić wyrobu, bo zbyt drogo wyniósłby wtedy transport.
Wielu, którzy początkowo sceptycznie podchodzili do projektu uruchomienia browaru, widzi teraz, że był to dobry pomysł. Ślązacy chętniej sięgną po wyrób o obcej nazwie, tym bardziej że ma on goryczkę charakterystyczną dla piwa niemieckiego. Nazwano go Jäger Pils. -- Nam z kolei zależy, by piwo jak najlepiej się sprzedawało i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)