Koza w modzie
Koza w modzie
Z biedą kojarzy się tylko w Polsce. W krajach zamożnych kozie mleko i serki należą do najbardziej wyrafinowanych propozycji żywieniowych. Udziec koźlęcy w Europie Zachodniej zdobi stoły w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia zaspokajając apetyt konsumentów o wysublimowanym smaku. "Koziarskie" wyroby -- zdaniem ekspertów od żywienia -- zapewniają sprawność umysłową, witalność i długowieczność. Zaliczane są do zdrowej, a nawet leczniczej żywności. Zalecane są rekonwalescentom, osobom starszym, dzieciom ze skazą białkową. Działają leczniczo przy owrzodzeniach żołądka i w chorobach płuc. Spożywanie mleka koziego podczas leczenia chorób nowotworowych zwiększa skuteczność kuracji.
W Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich odbyło się I sympozjum naukowe, zorganizowane przez miesięcznik "Ekopartner" (jako jedyny prowadzi dział "Hodujmy kozy") i Fundację Green Park, na temat walorów mleka koziego i zasad hodowli kóz. Uczestniczyli w nim także naukowcy z Francji, która słynie z produkcji ponad 30 gatunków koziego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta