Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Koza w modzie

14 lutego 1994 | Nauka i Technika | KF

Koza w modzie

Z biedą kojarzy się tylko w Polsce. W krajach zamożnych kozie mleko i serki należą do najbardziej wyrafinowanych propozycji żywieniowych. Udziec koźlęcy w Europie Zachodniej zdobi stoły w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia zaspokajając apetyt konsumentów o wysublimowanym smaku. "Koziarskie" wyroby -- zdaniem ekspertów od żywienia -- zapewniają sprawność umysłową, witalność i długowieczność. Zaliczane są do zdrowej, a nawet leczniczej żywności. Zalecane są rekonwalescentom, osobom starszym, dzieciom ze skazą białkową. Działają leczniczo przy owrzodzeniach żołądka i w chorobach płuc. Spożywanie mleka koziego podczas leczenia chorób nowotworowych zwiększa skuteczność kuracji.

W Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich odbyło się I sympozjum naukowe, zorganizowane przez miesięcznik "Ekopartner" (jako jedyny prowadzi dział "Hodujmy kozy") i Fundację Green Park, na temat walorów mleka koziego i zasad hodowli kóz. Uczestniczyli w nim także naukowcy z Francji, która słynie z produkcji ponad 30 gatunków koziego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 188

Spis treści
Zamów abonament