Tak! Naturalnie
EKOROLNICTWO
W Polsce gospodarstwa ekologiczne zajmują 3 promile ziemi uprawnej
Tak! Naturalnie
KRYSTYNA F OROWICZ
Kraje UE przygotowały programy ekologizacji rolnictwa. Planują przestawienie do 2000 r. 10 proc. gospodarstw na produkcję bez użycia środków chemicznej ochrony roślin i nawozów syntetycznych.
Największe supermarkety w Austrii: Billa, Merkur i BIPA reklamują produkty rolnictwa ekologicznego " Ia! Natürlich", czyli "Tak! Naturalnie"
W Polsce w tym roku atesty ekologicznego gospodarstwa rolnego przyznawanego przez "Ekoland" uzyskały 182 gospodarstwa, o łącznej powierzchni 5, 5 tys. ha.
-- Degradacja krajobrazu wiejskiego, skażenia gleby, wód i roślin, a także pasz i żywności -- to efekty błędnej sztuki gospodarowania -- stwierdził prof. Mieczysław Górny podczas seminarium nt. produkcji żywności ekologicznej w Polsce. -- Sposób nawożenia ziemi jest zupełnie nie przemyślany -- dodał. W seminarium uczestniczyli rolnicy oraz naukowcy zajmujący się problematyką ochrony środowiska. Rolnictwo ekologiczne jest u nas mniej zaawansowane niż w krajach Europy Zachodniej. Dlaczego?
Przy Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej kilka lat temu został powołany zespół ds. ekologizacji rolnictwa, którego zadaniem jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta