Konieczna interwencja państwa
Załamanie rynku
Konieczna interwencja państwa
Od poniedziałku największe zakłady drobiarskie Warmii i Mazur obniżyły ceny skupowanego drobiu. Zdaniem hodowców, ceny spadły poniżej kosztów produkcji i nie gwarantują już jej opłacalności. Producenci znaleźli się na granicy bankructwa.
Przyczyn takiej sytuacji jest kilka. Przede wszystkim załamanie rynku trzody chlewnej. Drastyczny spadek cen wieprzowego żywca pociągnął za sobą kryzys w drobiarstwie, które zawsze jest ściśle powiązane zsytuacją na rynku mięsa czerwonego.
Im to ostatnie droższe, tym większy jest popyt na drób. Spadek cen wyrobów wieprzowych, to odwrót klientów od mięsa białego, niższa sprzedaż, a w konsekwencji -- spadek cen skupowych drobiu. W ubiegłym roku ceny mięsa i podrobów spadły o 2, 9 proc. , z czego najwięcej -- o 9, 3 proc. -- potaniał drób.
Sytuacja gwałtownie pogorszyła się od początku tego roku i szczególnie dotkliwie odczuwają ją producenci i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta