Zbigniew Grycan właściciel Zielonej Budki
Sylwetki biznesu
Zbigniew Grycan właściciel Zielonej Budki
Uważany jest za największego prywatnego producenta lodów w Polsce. Do Zielonej Budki -- odkąd 4 lata temu wyłożono wnętrze firmy marmurem bywalcy używają też określenia salon lodowy -- zaglądają kolejne już pokolenia warszawiaków, którym kojarzy się ona -- jak twierdzą -- "po prostu ze smacznymi lodami".
Zielona Budka powstała w 1947 roku. W 1980 roku Zbigniew Grycan przejął ją od dawnego właściciela, i mimo że już wcześniej cieszyła się ona dużą popularnością, to -- w przekonaniu większości klientów -- stała się sławna dopiero za Grycana.
Z przekazywanych z pokolenia na pokolenie informacji wynika, że początkowo była to rzeczywiście zwykła drewniana budka -- stała nie jak teraz przy ulicy Puławskiej, a Madalińskiego przy Morskim Oku. Jej poprzedni właściciel nie dostał innej farby, więc kiosk pomalował na zielono. Nazwa przetrwała do dziś.
Zbigniew Grycan jest z wykształcenia rzemieślnikiem. Pochodzi z rodziny cukierniczej o wieloletniej tradycji. Podobnie jak ojciec i dziadek również został cukiernikiem. Jako czternastoletni chłopiec odbywał praktykę w restauracji warszawskiego hotelu Bristol, która słynęła wtedy (lata 60. ) ze wspaniałych deserów. Potem ukończył technikum cukiernicze i założył własną cukiernię przy ulicy Dąbrowskiego. Mówi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)