Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zbigniew Grycan właściciel Zielonej Budki

25 lipca 1994 | Ekonomia | DM

Sylwetki biznesu

Zbigniew Grycan właściciel Zielonej Budki

Uważany jest za największego prywatnego producenta lodów w Polsce. Do Zielonej Budki -- odkąd 4 lata temu wyłożono wnętrze firmy marmurem bywalcy używają też określenia salon lodowy -- zaglądają kolejne już pokolenia warszawiaków, którym kojarzy się ona -- jak twierdzą -- "po prostu ze smacznymi lodami".

Zielona Budka powstała w 1947 roku. W 1980 roku Zbigniew Grycan przejął ją od dawnego właściciela, i mimo że już wcześniej cieszyła się ona dużą popularnością, to -- w przekonaniu większości klientów -- stała się sławna dopiero za Grycana.

Z przekazywanych z pokolenia na pokolenie informacji wynika, że początkowo była to rzeczywiście zwykła drewniana budka -- stała nie jak teraz przy ulicy Puławskiej, a Madalińskiego przy Morskim Oku. Jej poprzedni właściciel nie dostał innej farby, więc kiosk pomalował na zielono. Nazwa przetrwała do dziś.

Zbigniew Grycan jest z wykształcenia rzemieślnikiem. Pochodzi z rodziny cukierniczej o wieloletniej tradycji. Podobnie jak ojciec i dziadek również został cukiernikiem. Jako czternastoletni chłopiec odbywał praktykę w restauracji warszawskiego hotelu Bristol, która słynęła wtedy (lata 60. ) ze wspaniałych deserów. Potem ukończył technikum cukiernicze i założył własną cukiernię przy ulicy Dąbrowskiego. Mówi,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 226

Spis treści
Zamów abonament