Diamenty z alkoholu
Diamenty z alkoholu
W Brazylii, naukowcy z Uniwersytetu w Campinas wyprodukowali sztuczny diament w oparciu o alkohol otrzymywany z trzciny cukrowej. To osiągnięcie może mieć duże znaczenie dla lokalnego przemysłu elektronicznego, gdyż diament posłuży do produkcji półprzewodników i chipów elektronicznych. Odkrycie pozwoli na zastąpienie diamentem krzemu, który importuje się do tego kraju, płacąc wysokie ceny. Diamenty na bazie alkoholu z trzciny cukrowej posiadają te same własności co oryginały oraz ich homologi powstałe z metanolu: dużą przewodność cieplną, odporność i obojętność na substancje chemiczne. Z 10 decylitrów alkoholu z trzciny cukrowej można wyprodukować diament o wadze 20 gramów. Wynalazek ten ma ogromne znaczenie dla Brazylii, zważywszy że kraj ten jest największym na świecie producentem trzciny cukrowej. Tu po raz pierwszy w 1979 roku zastosowano alkohol z niej (etanol) jako paliwo do samochodów.
K. P.


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)