Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Diamenty z alkoholu

25 lipca 1994 | Nauka i Technika | KP

Diamenty z alkoholu

W Brazylii, naukowcy z Uniwersytetu w Campinas wyprodukowali sztuczny diament w oparciu o alkohol otrzymywany z trzciny cukrowej. To osiągnięcie może mieć duże znaczenie dla lokalnego przemysłu elektronicznego, gdyż diament posłuży do produkcji półprzewodników i chipów elektronicznych. Odkrycie pozwoli na zastąpienie diamentem krzemu, który importuje się do tego kraju, płacąc wysokie ceny. Diamenty na bazie alkoholu z trzciny cukrowej posiadają te same własności co oryginały oraz ich homologi powstałe z metanolu: dużą przewodność cieplną, odporność i obojętność na substancje chemiczne. Z 10 decylitrów alkoholu z trzciny cukrowej można wyprodukować diament o wadze 20 gramów. Wynalazek ten ma ogromne znaczenie dla Brazylii, zważywszy że kraj ten jest największym na świecie producentem trzciny cukrowej. Tu po raz pierwszy w 1979 roku zastosowano alkohol z niej (etanol) jako paliwo do samochodów.

K. P.

Brak okładki

Wydanie: 226

Spis treści
Zamów abonament