Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trzy lata na dostosowanie się

14 kwietnia 1999 | Ekonomia | JB

POLSKA-UE

Normy dla mleka, mięsa i ryb

Trzy lata na dostosowanie się

Z chwilą spodziewanego przystąpienia Polski do UE, a więc 1 stycznia 2003 r. , producenci wyrobów pochodzenia zwierzęcego, którzy nie będą respektowali unijnych norm sanitarnych, otrzymają zakaz sprzedaży na rynek -- zobowiązała się wczoraj w trakcie negocjacji członkowskich w Brukseli wiceminister rolnictwa Jadwiga Berak.

Gdyby wprowadzono ten przepis już dziś, należałoby zamknąć m. in. ponad 98 proc. krajowych mleczarni, 91 proc. zakładów przetwórstwa rybnego i większość rzeźni.

Na razie nie wiadomo, jakie konsekwencje finansowe pociągnie za sobą takie zobowiązanie. Z pewnością doprowadzi do głębokich zmian na wsi i w przemyśle spożywczym.

15 proc. trzyma poziom

Dziś na 12 mld litrów produkowanego mleka tylko 7 mld litrów podlega pomiarom jakości: 27 proc. to tzw. klasa ekstra, wypełniająca minimalne normy UE (maks. 100 tys. bakterii i 400 tys. ciał somatycznych w mililitrze) . Reszta rozkłada się równomiernie na kl. 1-3....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1671

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament