Trzy lata na dostosowanie się
POLSKA-UE
Normy dla mleka, mięsa i ryb
Trzy lata na dostosowanie się
Z chwilą spodziewanego przystąpienia Polski do UE, a więc 1 stycznia 2003 r. , producenci wyrobów pochodzenia zwierzęcego, którzy nie będą respektowali unijnych norm sanitarnych, otrzymają zakaz sprzedaży na rynek -- zobowiązała się wczoraj w trakcie negocjacji członkowskich w Brukseli wiceminister rolnictwa Jadwiga Berak.
Gdyby wprowadzono ten przepis już dziś, należałoby zamknąć m. in. ponad 98 proc. krajowych mleczarni, 91 proc. zakładów przetwórstwa rybnego i większość rzeźni.
Na razie nie wiadomo, jakie konsekwencje finansowe pociągnie za sobą takie zobowiązanie. Z pewnością doprowadzi do głębokich zmian na wsi i w przemyśle spożywczym.
15 proc. trzyma poziom
Dziś na 12 mld litrów produkowanego mleka tylko 7 mld litrów podlega pomiarom jakości: 27 proc. to tzw. klasa ekstra, wypełniająca minimalne normy UE (maks. 100 tys. bakterii i 400 tys. ciał somatycznych w mililitrze) . Reszta rozkłada się równomiernie na kl. 1-3....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta