Europa makaca
UNIA EUROPEJSKA
Jaka wieś? Jakie rolnictwo? Jaka żywność?
Europa makaca
E DMUND SZOT
Udzielenie odpowiedzi na pytania, które w maju tego roku staną się tematem poważnej debaty w Barcelonie: -- Jaka wieś? Jakie rolnictwo? Jaka żywność? -- jest bajecznie łatwe: wieś zasobna, rolnictwo jak najbardziej naturalne, żywność tylko zdrowa.
Tymczasem świat, a za nim Europa, zdają się iść wcałkiem innym kierunku: wieś bezludna, rolnictwo jak najbardziej uprzemysłowione, żywność jak najmocniej przetworzona. Osiągnięcia te to w istocie ofiary świadomie złożone na ołtarzu wydajności pracy.
Rolnictwo wpada niebezpiecznie w spiralę wydajności, z której wyłączono kalkulacje kosztów ochrony środowiska, koszty ochrony zwierząt lub koszty społeczne. Wydatki społeczeństwa na bezrobotnych chłopów nie są uwzględniane ani w ekonomicznych kalkulacjach gospodarstw, ani w cenach artykułów spożywczych. Żadnego wyrazu nie znajdują także ponoszone przez społeczeństwo koszty wynikające z zanieczyszczenia wody i powietrza, zdegradowania gleby lub wyginięcia gatunków -- pisze Lutz Ribbe, niemiecki ekspert w dziedzinie ekologicznego rolnictwa, w pracy poświęconej rolnictwu polskiemu. Autor opisuje te problemy z perspektywy kraju, w którym praca na roli i w zagrodzie została całkiem zmechanizowana i zautomatyzowana....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta