Ślad Czarnobyla
13 lat po katastrofie zmniejsza się zawartość cezu w grzybach
Ślad Czarnobyla
KRYSTYNA FOROWICZ
Masy powietrza napływające ze skażonego obszaru wokół Czarnobyla niosą do Polski podwyższoną zawartość pierwiastków promieniotwórczych, zwłaszcza cezu. Cez i stront obecne są w glebie i przyswajane przez rośliny. W konsekwencji jest ich więcej w produktach żywnościowych niż przed awarią, która wydarzyła się w kwietniu 1986 r.
Jakie skutki dla naszej dzisiejszej diety niesie ze sobą tragedia tamtych dni? Kwestia skażeń powietrza, gleby, żywności wskutek katastrofy w Czarnobylu odżywa każdego roku wraz z rozpoczęciem sezonu łowieckiego (bo w sarninie skażenia cezem są wyższe), wędkarskiego, zbioru owoców leśnych i grzybów.
Tym razem jednak powód, dla którego piszemy na ten temat, jest inny. Dopiero co otrzymaliśmy raport opracowany przez Inspekcję Ochrony Środowiska i Państwową Agencję Atomistyki "Skażenia promieniotwórcze środowiska i żywności w Polsce w 1998 r." (nakładem Biblioteki Monitoringu Środowiska, Warszawa 1999 r.)
Przy jego opracowywaniu autorzy - pracownicy Centralnego Laboratorium Ochrony...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta